Sipa u bijelom vinu s kaparima i grdobinom

Recept rađen u suradnji sa chefom Nenadom Komesom i portalom/časopisom Dobra hrana/Jutarnji.

Trebat će Vam:
150 g sipe, očišćene i narezane na kockice

100 g grdobine
1 šnita sira škripavca*

5-6 komada sezonskih mahuna

2 žlica domaće šalše

2 dl bijelog vina, pošip

½ crvenog luka

2 režnja češnjaka, u komadu

2 žličice kapara

1 ljuta papričica, po želji

sol i papar

maslinovo ulje
*umjesto škripavca možete koristiti i paški sir, tvrdi, zreli sir

Priprema:
Luk prepolovite i narežite na listiće. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte narezani luk i sipu pa kratko pirjajte dok luk ne postane staklen. Dodajte bijelo vino, kapare i češnjak pa ostavite da se vino reducira. Podlijte vodom, dodajte 2 žlice šalše i maslinovo ulje, posolite i popaprite pa ostavite da se poklopljeno kuha 30 minuta. Za to vrijeme mahune očistite i narežite, a grdobinu ocijedite, posušite, meso odvojite od kosti i narežite na kockice. Nakon polusatnog kuhanja sipe, dodajte joj mahune i grdobinu te nastavite kuhati još 10-ak minuta. U tanjur rukom natrgajte sir škripavac i špinat te kuhanu sipu s grdobinom. Dodatno začinite maslinovim uljem. Uz jelo možete poslužiti i kuhanu palentu.