Japanski sendvič s gamberima, grilanim škripavcem i smokvama

Recept rađen u suradnji sa chefom Nenadom Komesom i portalom/časopisom Dobra hrana/Jutarnji.

Trebat će Vam:
mliječni kruh

6 komada gambera

2 šnite sira škripavca

2 žlice kreme od vrhnja

1 svježa smokva
nekoliko listova špinata

1 režanj češnjaka, narezan na listiće

sol i papar

maslinovo ulje

Za kremu od vrhnja:
kiselo vrhnje s više masnoće

cvijet soli

mješavina papra s narančom

sezamovo tamno ulje

maslinovo ulje

Priprema:
Za kremu umiješajte sve začine u dvije žlice vrhnja, po želji dodatno jače začinite. Gambere marinirajte u maslinovom ulju, soli, papru i sitno sjeckanom češnjaku. Kruh (mliječni jer ima dosta masnoće) narežite na centimetar debljine i tostirajte na suhoj vrućoj tavi (najbolje teflonskoj) dok ne postane hrskav i ne dobije lijepu zlatnu boju. Gambere prepržite na vrućoj tavi dok ne pobijele, ali pazite da se ne prepeku. Kad su gotovi, maknite ih s vatre i ostavite da se odmore. Škripavac grilajte dok ne postane mekan i ne dobije zapečenu koricu. Složite sendvič: kremu od vrhnja namažite na kruh, stavite zatim grilani sir i gambere, pa smokve narezane na šnite. Svježi špinat narežite na trakice i stavite preko gambera, preklopite drugom šnitom kruha, lagano pritisnite i još ga malo tostirajte na vrućoj suhoj tavi s obje strane. Tost prerežite po pola i poslužite.